Alla inlägg den 1 april 2019

Av Lukas hermin - 1 april 2019 11:45

Ekologiskt, rättvisemärkt och naturliga ingredienser i tillverkningen av mat, tyger och annat vi behöver är högsta mode idag. Och visst är det bra att de flesta människor har insett hur smart det är att välja ekologiskt när vi ska köpa nya saker, kläder eller mat. För rent krasst så är det ju så att en stor del av de produkter som inte är ekologiska faktiskt innehåller ganska stora mängder gifter – ämnen som om vi kunde se och känna på dem definitivt inte skulle komma på tanken att stoppa i oss eller ha direkt mot huden. Inte ens om vi tvättar tyget eller kläderna, sköljer frukten eller diskar plastmuggen blir vi av med alla gifter – det finns alltid rester kvar. Att satsa på giftfritt och ekologiskt borde därför vara ett självklart val och särskilt för oss som har barn. Ett sätt att investera i en renare och säkrare framtid för oss alla.



Men vad betyder då ekologiskt till exempel när det gäller tyger och kläder? Ekologiskt betyder givetvis inte garanterat giftfritt, det är ju svårt att lova sådant då gifter förekommer naturligt i vår miljö idag. Ekologiskt handlar om att följa principer och jobba mot utsatta mål kring att jordbruket ska vara så naturligt som möjligt. Det inkluderar till exempel att man varierar växtföljden för att utnyttja odlingsjord så effektivt som möjligt. Tack vare detta kan man begränsa användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, antibiotika om det handlar om djuruppfödning, onaturliga tillsatser om det handlar om livsmedel. Handlar det om tyger i exempelvis ull så ska djuren också få vistas på grönbete ute i det fria och utfodras med ekologiskt foder som är anpassat för djurens behov.

När det handlar om ekologiska tyger är det framför allt frånvaron av giftiga ämnen som kan påverka hälsan och miljön negativt som man vill åt. Det är inte bara tyget som ska vara ekologiskt och giftfritt utan också hela tillverkningsprocessen, exempelvis med färgning av tyget eller tryck. Färger kan ofta innehålla tungmetaller och andra gifter och om slutprodukten, alltså den färdiga rullen med tyget eller kuddfodralet man säljer, är ekologisk så ska alla delar i produkten vara ekologiska och miljövänliga.



Att ekologiskt är dyrare i inköp är förstås allmänt känt. Generellt skulle jag också vilja påstå att ekologiska produkter ofta håller en högre kvalitet än traditionellt tillverkade produkter även om ett sådant påstående är långt ifrån allmängiltigt. Bara att veta att produkten, vad det nu är, är ekologiskt tillverkad och bra för min hälsa och omvärldens ger ett tydligt mervärde för mig. Därför försöker jag handla ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt. Snygga ekologiska tyger har jag till exempel beställt online i den här butiken.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards